Napište nám zprávu
On-line kurz

Akcie a OPCE
„Vaše podpora v tradingu.“

Cukr – komodita pro obchodování na burze, online graf a kurz cukru


Není snad člověka, který by si aspoň občas nechtěl nějak osladit život. A pokud jde o nepřenesený smysl toho slova, činí se tak zpravidla pomocí cukru.

Základní informace o cukru

KomoditaCukr
KontraktSugar #11 (Sugar futures)
Symbol (ticker)SB
BurzaICE
MěnaUSD
Jednotkalibra (0,45 kg)
Velikost jednoho kontraktu112 000 liber (50 tun)
Velikost jednoho bodu$1,120
Minimální cenový pohyb (1 tick)0.01 centů za libru ($11.20 na kontrakt)
Marže (1 kontrakt)$1,047

Online graf cukru (SB)

Cena CUKRU (Sugar Futures) se na burze udává v centech za libru. Níže je online graf CFD na cukr, kde např. hodnota 0,128 = 12,8 centů za libru.

Cukr na burze

Online graf pro analýzu komodit od portálu TradingView – recenze

Sezonalita na cukru

Vývoj 5 a 15letého sezónního průměru ceny cukru.

Sezonalita na cukru

Od roku 2011, kdy stála jedna váhová libra 36 centů, cena cukru ustavičně klesá až na nynějších 12 centů (2020). Tento vývoj se promítá také do sezonality na cukru.

Dle 5 i 15letého průměru cena cukru klesá mezi březnem až polovinou května. V tomto období je cukr slabší a obchodníci by se měli více zaměřit na prodeje.

Zbytek roku je ve znamení stagnace s viditelnými nákupními sezónními okny.

  • První nákupní okno od poloviny května do začátku července.
  • Druhé nákupní okno od začátku září do poloviny října.

Spotřeba cukru celosvětově roste, ale se zdravým životním stylem přichází také náhražky tohoto přírodního sladidla. Trendy ve spotřebě významně ovlivňují sezonalitu kurzu cukru v dlouhodobém horizontu (desítky let).

Cukrová horečka a historický graf cukru

Historický graf cukru

Historicky rekordní růst na cukru nastal v roce 1974, kdy se cena cukru dostala z 10 na 66,5 centů za libru. O této cukerné horečce je dokonce natočen francouzský film Le Sucre – Cukr. Za růstem stála extrémní poptávka a slabá nabídka cukru. Říká se, že z restaurací v tu dobu mizely cukřenky a regály s cukrem byly ihned vyprázdněné.

Za druhou cukernou horečku lze označit rok 1981, kdy ceny cukru naposledy raketově vzrostly při velkém komoditním růstu. V tomto případě se pro změnu hovoří o nečekaně horší produkci, především pak ze Sovětského svazu.

Dalšího silného růstu ceny cukru se obchodníci dočkali v roce 2004. Za ním stála katastrofální produkce z více států naráz (i Čína a Indie), zvýšená poptávka po cukru z Číny a snížená nabídka z Brazílie (vysoké ceny ropy = z cukru se vyrábí etanol).


Zajímavosti o cukru

Cukr řadíme mezi tzv. SOFT komodity (softies), podobně jako kávu nebo kakao.

České republice dovolí kvóta EU vyrobit 454 000 tun cukru ročně.

Cukr potřebuje nejen mozek, ale i svaly. Takže pozor na diety bez cukru!

Dříve se cukru přezdívalo bílé zlato, dnes spíše bílá smrt.

Cukr burzovní komodita

Světové statistiky k cukru

Světová produkce cukru – nabídka

Světová produkce cukru
Udáváno v 1,000 Metric Tons

Celosvětově se vyprodukuje přes 188 milionů tun cukru ročně (2020). Produkce cukru se mění dle úrovně sklizně daný rok, dlouhodobě však produkce roste.

Největšími světovými producenty cukru jsou: Brazílie (39,5 M tun = 21 % celosvětově), Indie, Evropská unie, Thajsko, Čína a USA.

Světová spotřeba cukru – poptávka

Světová spotřeba cukru
Udáváno v 1,000 Metric Tons

Celosvětově se spotřebuje přes 170 milionů tun cukru ročně (2020). Poptávka po cukru celosvětově dlouhodobě roste.

Největšími světovými konzumenty cukru jsou: Indie (28,5 M tun), Evropská unie, Čína, Spojené státy a Brazílie.

Ve vyspělých zemích činí roční spotřeba cukru na osobu přes 30 kg (Česká republika 33 kg, Rakousko 40 kg). Nejvíce cukru spotřebují Izraelci a Američané.

Světové zásoby cukru

Světové zásoby cukru
Udáváno v 1,000 Metric Tons

Celosvětové zásoby cukru se pohybují okolo 43 milionů tun cukru (2020).

Největšími celosvětovými zásobami cukru se pyšní: Indie, Čína, Thajsko, Pákistán a Spojené státy.

Světový export a import cukru

Světoví exportéři cukru – vývozci
Světový export cukru
Udáváno v 1,000 Metric Tons
Světoví importéři cukru – dovozci
Světový import cukru
Udáváno v 1,000 Metric Tons

Mezi největšími světovými exportéry lze najít státy, které také nejvíce cukru vyprodukují. Patří sem např. Brazílie, Thajsko a Indie. Dalšími významnými vývozci cukru jsou také Austrálie, Guatemala či Mexiko.

Mezi největší světové dovozce cukru patří země, které se produkcí cukru nezabývají nebo jej produkují méně, než je po něm v dané zemi poptávka. Patří sem např. Indonésie, Čína, Spojené státy, Bangladéš či Alžírsko.

Cukr

Jako cukr je u nás lidmi označováno především ono známé sladidlo přírodního původu, odborně zvané sacharóza, vyráběné z cukrové řepy, cukrové třtiny a v menší míře i z jiných rostlin, jako jsou datle, čirok, javor a podobně. Vyrábí se jak známo v cukrovarech a k lidem se pak dostává v různé formě. Tedy jako cukr bílý anebo surový (hnědý), někdy sypký (krystalový či práškový) a někdy naopak slisovaný do kostek či homolí.

Pokud chceme být za odborníky, neříkáme cukr, ale potravinářský cukr.

potravinářský cukr

Výroba cukru a jeho zpracování

Při výrobě cukru jde v podstatě o to, získat ho z rostlinných buněk, v nichž je tento ukládán coby zásoba energie. Což se činí tak, že je tento vyluhován z rozřezaných, rozemletých nebo zahřátím poškozených rostlin vodou, v níž se tento rozpouští spolu s bílkovinami, pektiny a dalšími látkami, jež je odsud následně třeba odstraňovat čeřením.

Co se týká cukru z cukrové řepy, začíná proces jeho výroby tím, že se sklizené bulvy zbaví nečistot, poté se nařežou na tenké plátky, takzvané řízky, a následně se z těchto v difuzéru při různých teplotách cukr vyluhuje do vody. Takto získaná cukerná šťáva se čistí, filtruje a čeří přidáváním vápna a působením oxidu uhličitého v saturátoru, čímž se neutralizují výluhy rostlinných kyselin, a pak se vše scedí a přefiltruje v kalolisu. Po dvou až třech takovýchto procesech se získaná šťáva vařením zahušťuje, odpařuje a opět filtruje a nakonec postupně řetězově krystalizuje a pak odstředí a propláchne v odstředivkách od tekutých nečistot z původní šťávy. A pak už zbývá takový cukr jenom usušit na krystalický cukr a prosít.

Cukr komodita

A u cukru třtinového je tomu v podstatě obdobně.

Takto se získá ona známá, dobře stravitelná potravina dodávající nám značné množství energie, již si jedni chválí a druzí ji zatracují. Zejména proto, že spotřeba cukru ve vyspělých zemích dlouhodobě roste a má kromě svých pozitiv i známé negativní důsledky.

Využití cukru

Cukr se využívá především v potravinářském průmyslu jako přírodní sladidlo potravin i nápojů, ale své uplatnění najde také ve farmaceutickém průmyslu.

Cukr se využívá také při výrobě plastů či pracích prášků a samozřejmě při výrobě etanolu.

Negativní vlastnosti cukru

Cukr nese spolu s moukou lidové označení bílá smrt, a to především z důvodu negativních vlastností.

Je nutné poznamenat, že běžná konzumace cukru nemá prokazatelně negativní vliv na lidský organismus, ale trend přejídání cukrem a jeho nadměrná spotřeba již negativní účinky mít může.

Cukr diabetes cukrovka

Za neblahé účinky lze označit obezitu (nynější trend obezita u dětí), nadměrnou tvorbu zubního kazu či zrychlené stárnutí.

Diabetes mellitus neboli cukrovka pak vzniká především kvůli obezitě způsobené vysokým příjmem cukru.

Obchodování cukru na burze

Cukr je komodita, která velmi dobře reaguje na tržní sentiment. Při analýze cukru sledujeme velké spekulanty, commercials a hedgers, úplný obrázek nám dotváří sezonalita a struktura trhu.

Přečtěte si více o Technice COT, kterou předávám v online kurzu. Pro vstupy do obchodů využívá většina obchodníků technickou analýzu.

Cukr rozebíráme každý týden v členské sekci Powerful Trader klub.

Klub PWFT forex a komodity

Co ovlivňuje cenu cukru na burze

Jelikož jde o surovinu potřebnou pro běžný život lidí na Zemi, ovlivňuje její cenový vývoj na burze celosvětový stav poptávky a nabídky.

  • V případě zvýšené poptávky po cukru či snížené produkci má cena cukru tendenci růst.
  • V případě poklesu poptávky nebo zvýšené produkce má cena cukru tendenci klesat.

Při obchodování komodit musíme v dnešní době dávat velký pozor na to, v jaké oblasti se daná komodita pěstuje. Mnohé státy podporují domácí pěstitele formou různých dotací a programů a ti pak dokáží i roky pěstovat a prodávat plodinu pod „výrobní“ cenou. Při obchodování komodit se proto častokrát doslechneme o tom, že „co je levné, může být ještě levnější“ – v překladu: Pozor na nákup komodity bez stop lossu s očekáváním jistého budoucího růstu.

Cena cukru reaguje na změny v zásobách, nabídce a poptávce. V pěstitelských oblastech sledují velcí obchodníci počasí, především sucho nebo vydatné deště, které negativně ovlivňují sklizeň.

Na cenu cukru má vliv také americký dolar, který na burze udává cenu cukru.

Obchodování na komoditách ovlivňuje tzv. contango, které může působit silně negativně proti obchodníkovi. O tom se většina traderů přesvědčila na začátku roku 2020 při obchodování ropy.

Korelace mezi cukrem a ropou

Při obchodování cukru se nevyhneme sledování cenového vývoje ropy a situace v Brazílii. Brazílie je celosvětovou jedničkou v produkci cukru, který ovšem nezpracovává pouze jako sladidlo, ale využívá jej také pro výrobu etanolu. Pokud se Brazílie rozhodne vyrábět z cukru (cukrové třtiny) spíše etanol, nezbyde ho tolik na vývoz a na globálním trhu s cukrem může dojít ke zvýšení ceny kvůli nedostatku této komodity.

Není pak divu, že růst ceny cukru může kopírovat růst ceny ropy. Při vysokých cenách ropy přechází Brazílie k většímu poměru výroby etanolu namísto zpracování cukrové třtiny pro výrobu potravinářského cukru a jejího vývozu. Cukr tak končí namísto na světovém trhu v nádržích automobilů a jeho nedostatek na burze je znát zvýšením jeho ceny.

Korelace mezi ropou a cukrem
Nelze říci, že by se jednalo o 100% korelaci, ale určité náznaky provázanosti zde jsou patrné.

Náhražky cukru a zdravý životní styl

Zdravý životní styl a cukr

Náhražky cukru a rozmach zdravého životního stylu v posledních letech silně ovlivňují pěstitelskou náladu, poptávku a následně i cenu cukru na burze.

Za takové náhražky lze považovat med, stévii, kokosový cukr, javorový, datlový či kukuřičný sirup.

Za náhražky cukru s negativním účinkem se považují např. sirup z agáve, sukralóza nebo čekankový sirup.

Fundamenty na cukru

Nejdůležitějším fundamentem je měsíční WASDE report. Komoditní obchodníci by měli mít vždy přehled o tom, kdy bude tento report zveřejněn, neboť na trzích lze očekávat zvýšenou volatilitu.

Jelikož se jedná o komoditu, která se pěstuje, je dobré mít přehled o podmínkách v pěstitelských oblastech. Hedge fondy a velcí obchodníci sledují vývoj počasí a veškeré zprávy o nové sklizni.

Ceny cukru může ovlivnit geopolitický vývoj v Brazílii nebo v Indii, podobně jako počasí a škůdci, a také světová cena ropy WTI nebo Brent.

V historii ovlivnily dlouhodobé cenové vývoje zprávy ohledně podpory zemědělců (ti tak nemusí ukončit činnost) nebo zákazu používání některých sladidel (což vedlo k růstu poptávky po cukru). Z našeho prostředí můžeme zmínit regulaci ze strany Evropské unie.

Jak obchodovat cukr

Na cukr nelze jít pouze s Price Action, je zapotřebí sledovat velké komoditní hráče. Šli byste na Mount Everest v sandálech? 🙂

Naučte se obchodovat cukr

Online kurz na komodity

Přejděte na článek Sladkých 11 600 Kč na cukru díky COT indexu, Price Action

Futures a CFD obchodování cukru

Cukr lze díky brokerským společnostem nakupovat (LONG) i prodávat (SHORT), tedy spekulovat na růst i na pokles dané komodity. Pro obchodování cukru se nejčastěji využívají tzv. Futures nebo CFD kontrakty. 
CFD trading nabízí možnost využití finanční páky pro násobné zhodnocení investice.

V případě, že váš broker disponuje přístupem na burzu, můžete spekulovat přes tzv. ETF nebo využít nákupů OPCÍ (opční trading). Opce na komodity nebo futures obchodování patří do rukou zkušených obchodníků! Především u cukru je však zapotřebí sledovat objem a open interest, protože cukr není příliš obchodovaná komodita (přes opce) a svou roli zde bude hrát likvidita.

Akcioví investoři namísto toho budou nakupovat podíly v různých akciových společnostech, které mají svůj byznys postaven na produkci (pěstování), zpracování či distribuci cukru.

Futures kontrakty využívají tzv. commercials, především pak hedgers (producenti a zpracovatelé) k zajištění výhodné ceny pro budoucí nákup či prodej cukru. Cukr je klíčovou komoditou pro mnoho společnosti, jimž by přebytek nebo nedostatek cukru ovlivnil jejich hlavní podnikatelskou činnost.
S futures pracují také velcí spekulanti (hedge fondy), kteří mají dostatek kapitálu.
CFD kontrakty jsou využívány ke spekulaci spíše retailem, kterým jde především o zisk ze správného odhadu budoucího cenového vývoje. O fyzické dodání cukru nemají zájem.

Základy obchodování získáte v naší bezplatné Trade Škole

Cukr komodita

Kurz zdarma

Ebook